Το AiTHERION αποτελεί συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” και προέκυψε από την υλοποίηση της Πράξης «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ (ΣΤΕΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ)» (MIS:5033016) που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020.
Η ονομασία του AiTHERION είναι εμπνευσμένη από την έννοια του αιθέρα. Σύμφωνα με αρχαίους φιλοσόφους, όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, ο αιθέρας αποτελούσε το πέμπτο στοιχείο του κόσμου. Ήταν μια τέλεια και άφθαρτη ουσία που επέτρεπε την αέναη κίνηση των ουρανίων σωμάτων. Όπως μέσα στον αιθέρα κινούνταν τα ουράνια σώματα, ομοίως μέσα στο AiTHERION σχηματίζονται νέες πολιτείες, τις οποίες οι άνθρωποι καλούνται να εξερευνήσουν. Κάθε νέα έκθεση είναι μια νέα πολιτεία στον κόσμο του AiTHERION, μια ευκαιρία για στοχασμό, διάλογο και πράξη.
Στο AiTHERION σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτιστικές εμπειρίες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Στοχαζόμαστε μαζί με το κοινό τα διαχρονικά ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα.
Αποστολή μας είναι να συμβάλλουμε καθοριστικά στη διεύρυνση της σχέσης των επισκεπτών με τη φιλοσοφία, να προωθήσουμε τη φιλοσοφική σκέψη στην καθημερινή ζωή και να ευαισθητοποιήσουμε για τα σύγχρονα τεχνο-ηθικά ζητήματα. Για τον σκοπό αυτό αναπτύσσουμε εμπειρίες που βοηθούν στην κατανόηση των αρχαίων ελληνικών ιδεών, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών.
Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε τον συντονισμό και την εποπτεία της Πράξης «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ (ΣΤΕΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ)» καθώς και την προμήθεια της υλικοτεχνικής υποδομής και του αναγκαίου λογισμικού, μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Πολιτισμού (Ε.Δ.Ε.ΠΟΛ.). Παράλληλα, εξασφάλισε μέσω της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ), την προσαρμογή της λειτουργίας του AiTHERION στις μουσειοπαιδαγωγικές αρχές.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Ελλάδας και έχει αφιερώσει περισσότερα από 60 χρόνια στην έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία.
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, υπεύθυνο για την ανάπτυξη του AiTHERION, συντονίζει πολυάριθμα έργα στον τομέα του ψηφιακού πολιτισμού και συμμετέχει στη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η διαχείριση περιεχομένου, η αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, η ανάλυση ήχου και η ανάκτηση μουσικών πληροφοριών.
Το AiTHERION στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών, στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη.
Στο AiTHERION, οι φιλοσοφικές ιδέες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων αναβιώνουν σε πρότυπες εκθέσεις, όπου οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες συμμετέχουν σε μια φιλοσοφική εμπειρία. Οι εκθέσεις χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, όπως έξυπνους διαδραστικούς ψηφιακούς τοίχους, προβολές 360, εργαλεία προσαρμογής της επίσκεψης και εφαρμογές που συλλέγουν δεδομένα τα οποία τροφοδοτούν την εμπειρία.
Tα εκθέματα διαθέτουν υπότιτλους σε ελληνικά και αγγλικά για άτομα με προβλήματα ακοής. Ο χώρος είναι προσβάσιμος για άτομα με κινητική αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (αναβατόριο κλίμακας και WC για άτομα με αναπηρίες).
Το Ωδείον Αθηνών, που ιδρύθηκε το 1871 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, είναι το κορυφαίο και παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα παραστατικών τεχνών της νεώτερης Ελλάδας. Το ίδρυμα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της μουσικής, του θεάτρου και, πιο πρόσφατα, του χορού στην Ελλάδα, με καλλιτεχνικές προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας να έχουν διατελέσει απόφοιτοι ή δάσκαλοί του σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του. Επιπλέον, το εμβληματικό του κτήριο στην καρδιά της Αθήνας, επίσημα χαρακτηρισμένο ως «νεότερο μνημείο» αρχιτεκτονικής, το καθιστά ένα μοναδικό και αξιοζήλευτο κέντρο σύγχρονων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ένα ζωντανό περιβάλλον έκφρασης για την κοινότητα του ιδρύματος, αλλά και για τους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας.